We became involved in this recent project on the back of an existing design which had been commissioned but wasn't quite working for the client.

A keen hostess, the client was after a garden primarily for socialising and entertaining but with a sense of flow around the space. She wanted to make the most of the views across the neighbouring meadow, but add some screening from the prevailing winds. The other key element was provision of different places to sit and enjoy the garden, utilising existing garden furniture, as well as effectively creating an outdoor extension to the kitchen.

 The garden, which wraps around 2 sides of the house, began as a simple terrace and lawn bounded by cotswold stone walls, with very little planting and no sense of different areas within the space. 

After some simplifying and reconfiguring, we implemented an amended design which has recently been completed on site, happily to the client's satisfaction. 

We centred the design on a circular planting bed, did away with the lawn altogether and instead created various nooks and corners for seating and entertaining, separated by strategically placed planting. A simple and effective water feature was installed and slate gravel areas and pathways, edged and threaded through with low, scented planting now lead around the garden and into the newly created outdoor 'rooms'.

The planting itself is abundant, dense and very colourful.